Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Οι σωστοί ξενύχτηδες ξέρουν και να τρώνε

 


Αποφασίζεις να πας να πιεις ένα ποτάκι με τους φίλους σου ένα απλό και συνηθισμένο βράδυ της εβδομάδας. Λες ότι θα βγεις «χαλαρά» κι όταν αρχίζει ο καλός Θεούλης να ξημερώνει τη νέα μέρα, εσύ βρίσκεσαι εκτός σπιτιού, μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο, ξαπλωμένος στο πίσω ή στο μπροστινό κάθισμα –ανάλογα τα άτομα, αναζητώντας απεγνωσμένα κάτι να φας.

Όλο το βράδυ το στομάχι σου γουργουρίζει λες κι είναι γάτα σε περίοδο ζευγαρώματος κι αναρωτιέσαι γιατί δεν έφαγες πριν βγεις. Έλα ντε! 
Αν είσαι γυναίκα, δεν έφαγες για να μην πετάει η κοιλίτσα απ’ το νέο παντελόνι ή το κολλητό φουστάνι, ενώ αν είσαι άντρας, για να μη σου κάτσει βαριά η μία πίτσα που θες για να χορτάσεις. Άσε που υπάρχει κι ο κίνδυνος να γλαρώσεις με το φαγητό και μην το είδατε το ποτάκι το χαλαρό σήμερα το βράδυ!

Μεταξύ μας τώρα, όλο και κάτι μπορεί να τσίμπησες για να μη σε χτυπήσει, τάχα μου δήθεν, το αλκοόλ, αλλά το θέμα είναι ότι τώρα πεινάς. Εξάλλου, άλλαξε η μέρα και το πρωινό, όπως λένε οι σοφοί, είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Όταν έχεις κοιμηθεί ένα οχτάωρο γεμάτο και δεν έχεις πιει αλκοόλ πριν. Όλα αυτά φυσικά είναι λεπτομέρειες και μένουμε στην ουσία, η οποία είναι μια όπως λέει κι η Χαρούλα. Το πρωινό είναι σημαντικό κι εσύ πεινάς! Τελεία και παύλα!

Έχετε σταματήσει το αυτοκίνητο στην άκρη και συσκέπτεστε για το τί θα φάτε. Γλυκό ή αλμυρό; Πολλές εναλλακτικές ανάλογα με τα κέφια.

«Πάμε για γλυκό!», λέει ο ένας και νιώθεις ένα μαχαίρι στην καρδιά.
Μα καλά, πού ζει ο κόσμος! Το γλυκό τρώγεται μετά απ’το αλμυρό κι αυτό το ξέρει όλη η πλάση. Και τι ακριβώς να μου κάνει κάτι γλυκό; Με τόσο αλκοόλ το πιο πιθανό είναι να πέσω σε κώμα ή να γίνω χειρότερα.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις θες κάτι για να στρώσεις το στομάχι σου.
Τι πιο ωραίο από κάτι βρώμικο και παχυντικό!

Κι όταν χρησιμοποιείται η λέξη «βρώμικο» δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στις καντίνες που μοσχομυρίζουν τσίκνα και κρεμμύδι. Αυτές που ξεπετάγονται σαν οάσεις στους δρόμους και στις πλατείες για να φιλέψουν κατιτίς έναν τυχαίο μεθυσμένο περαστικό. Το σενάριο αυτό είναι το ιδανικό για κάθε νυχτοπούλι αλλά πού καντίνες. Οι καλύτερες είναι στο κέντρο της Αθήνας και ποιος θα οδηγήσει μέχρι εκεί!

Ας μιλήσουμε όμως για φαγητό. 

Μπορεί να είναι ένα μπαμπάτσικο σάντουιτς - απ’ αυτά που ξεχύνονται από παντού πατάτες τηγανητές. Μια παραγεμισμένη κρέπα. Μια φρεσκοψημένη πίτσα ή μια μακαρονάδα από ένα αγαπημένο μαγαζί -24ωρο παρακαλώ- στη Λεωφόρο Συγγρού. Ένα σατανικό hot dog στον Πειραιά. Ένα burger στο χέρι, το οποίο δεν είναι ποτέ ένα. 

Μια μπουγάτσα. Μια επιδρομή σ’ ένα φούρνο, ώστε να προλάβεις την πρώτη φουρνιά σφολιατοειδών ή μια βόλτα μέχρι το κοντινότερο McDriveΣωτήριο πράγμα να παραγγέλνεις σ΄ ένα μικρόφωνο – καθιστός στο αυτοκίνητο- και να τρως καθ’ οδόν για το σπίτι. Ευλογία! Όλα αυτά φυσικά πάντα συντροφιά μ’ ένα αναψυκτικό (εκτός βέβαια απ’ τη μπουγάτσα. Δε θα συνιστούσα αναψυκτικό μαζί της ή γάλα –σοκολατούχο πάντα- μετά από ποτό για πολλούς ευνόητους και σιχαμένους λόγους!)

Τόσα κι άλλα τόσα. Από νυχτοπερπατήματα όλοι ξέρουμε, αλλά από καλά νυχτοφαγοπότια λίγοι και καλοί. 

Πολλοί θα σου πουν πως το φαγητό μετά το αλκοόλ, παχαίνει. 

Να ξέρεις πως δεν έχουν άδικο γιατί μετά όλο αυτό θα γίνει λίπος. Αντέχεις τις τύψεις αυτής της ατασθαλίας; Αν ναι, τότε μια είναι η λύση. Βγες, πιες, ξεσάλωσε και στο γύρνα, φάε! Δεν είπαμε να σκάσεις, απλά να γεμίσεις το στομάχι σου με κάτι διαφορετικό πέρα από οινόπνευμα. Θα δεις που θα κοιμηθείς σαν πουλάκι. Αν όχι, τότε πέσε και κοιμήσου. Αν και μεταξύ μας, όλο και κάποιο τοστάκι θα παραμονεύει στη κουζίνα.

Αν θες να λέγεσαι σωστός ξενύχτης, τότε πρέπει να ξέρεις και πού να τρως καλό –προ ύπνου- πρωινό.

Δοκίμασέ το στην επόμενη έξοδό σου και θα με θυμηθείς!
Και πού είσαι! Στο επόμενο McDrive που θα βρεις, φίσκα απ’ τα αυτοκίνητα, ξημερώματα, κοίτα δεξιά ή αριστερά για ένα γαλάζιο αυτοκίνητο. Εγώ θα είμαι!


Καλή χώνεψη και καλόν ύπνο! 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου