Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Ο σωστός συνδυασμός είναι μαγεία

 Αποτέλεσμα εικόνας για couples dancing in the rain photography 

(Η πιο απλή εξήγηση...)


 
Μέρες τώρα ψάχνω να βρω ένα θέμα για να ζεστάνω λίγο τα δάχτυλά μου. Έχω αναζητήσει βοήθεια σε ταινίες, βιβλία, μουσικές. Έχω ψάξει στα σκοτεινά μονοπάτια του μυαλού μου για μια ακτίνα φωτός, αλλά δεν. Κοιτάζω δεξιά, τίποτα. Κοιτάζω αριστερά, κενό. Άρχισα ν’ αναρωτιέμαι μήπως κάτι δεν πάει καλά με μένα. Μήπως να το κοιτάξω λιγάκι. Δε γίνεται να γράφω όλο βιωματικά! Κάτι πρέπει να γίνει…

Κι έτσι όπως καθόμουν αναπαυτικά στον καναπέ μου, ένα ωραίο απόγευμα, ήρθε η έμπνευση από μόνη της. Ένα ωραιότατο γκλινγκ στο κινητό και τσουπ, μια φωτογραφία. Ένα υπέροχο άσπρο πιάτο με μαύρες λεπτομέρειες γεμάτο με ένα πολύχρωμο και πανέμορφο φαγητό.
Κινέζικο, μου το είπε. Γέλασα εγώ. Πως γίνεται να συνδυάζεται το αγαπημένο μου φαγητό με τον αγαπημένο μου άνθρωπο; Και κάπως έτσι, ήρθε το θέμα! Συνδυασμοί.

Δεν έτυχε, πέτυχε!

Αν κάτσεις να το καλοσκεφτείς, πολλά πράγματα στη ζωή είναι συνδυασμοί. Συνδυασμοί ονομάτων. Συνδυασμοί ζωδίων. Συνδυασμοί χρωμάτων. Συνδυασμοί φαγητών. Συνδυασμοί ρούχων. Συνδυασμών ποτών και φαρμάκων.  Συνδυασμοί ανθρώπων και συναισθημάτων. Κι αν τους πάρω έναν-έναν, θα με βρει το πρωί και δουλεύω.
Επειδή, λοιπόν, αυτός ο άνθρωπος, πάντα μα πάντα, μου δημιουργεί ένα περίεργο συναίσθημα, θα εστιάσω στο συνδυασμό ανθρώπων.

Αναμενόμενο, θα πεις. Πάψε, θα πω. Τι να σχολιάσω; Τα ζώδια; Όχι, ευχαριστώ. Τα χρώματα; Ο σωστός συνδυασμός μας δίνει καινούργιο χρώμα και ο συνδυασμός όλων, μαύρο. Τα φαγητά; Με προσεκτική επιλογή υλικών δίνουν αριστουργήματα. Περίεργα μεν, αριστουργήματα δε. Τα ρούχα; Δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος.

Συνδυασμός ανθρώπων.
Παίζει να είναι η πιο περίεργη, δυσνόητη και δύσκολη χημεία. Ετερώνυμα, ομώνυμα και πάει λέγοντας. Χημεία! Κάπου διάβασα πως αν βάλεις δύο αντίθετα χημικά στοιχεία σε ένα δοχείο, μετά από λίγο θα γίνει μια τεράστια έκρηξη. Αν όμως βάλεις δύο ίδια χημικά στοιχεία, μπορείς να τ’ αφήσεις για πάντα σε μία γωνίτσα και θα παραμείνουν ήσυχα.

Συγγνώμη, για να καταλάβω κι εγώ η απλή δασκάλα… στα όμοια στοιχεία δε θα γίνει ποτέ έκρηξη; Όση ποσότητα κι αν βάλεις; Γιατί στους ανθρώπους θα γίνει! Ξεκάθαρα! Κι αν τα βάλεις εκεί στη γωνίτσα, ήσυχα(!), θα είναι ευτυχισμένα; Γιατί οι άνθρωποι, δε νομίζω. Κάποιος μου είπε πως οι άνθρωποι με πολλά κοινά δεν είναι πλασμένοι ο ένας για τον άλλον. Οι άνθρωποι πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται. Όταν το πρωτοδιάβασα, εκνευρίστηκα. Έστειλα μια απάντηση δε-θέλω-να-τη-θυμάμαι και τσακωθήκαμε. Εμείς. Με τα τόσα κοινά χαρακτηριστικά. Τύπου όμοια στοιχεία κι έτσι. Δεν κάτσαμε στη γωνίτσα μας ήσυχοι. Ποτέ δε θα κάτσουμε!

Επομένως, ένα πράγμα θα πω, θα ρίξω το επίπεδο κι ύστερα θα σωπάσω… Παπαριές!

Τι σημαίνει ομώνυμα και ετερώνυμα. Ίδιοι και διαφορετικοί. Τι σημαίνει χημική ένωση, μπουκαλάκι, συμβατότητα. Ναι οκ, ο κάθε άνθρωπος είναι από μόνος του μια χημική ένωση. Eπομένως, μπορεί να επιβιώσει και μόνος. Όμως, δε γεννήθηκε για να είναι μόνος. Γεννήθηκε για να είναι δυάδα. Και για να είναι δυάδα, δε χρειάζεται  να είναι ο ένας αντίθετος απ’ τον άλλον, αλλά ούτε κι όμοιοι. Χρειάζεται ένας καλός και σωστός συνδυασμός
Καθόλου τυχαία η χρήση των επιθέτων. Καλός και σωστός.
Δεν έχουν σημασία τα ζώδια ή τα ενδιαφέροντα. Τα κοινά επαγγέλματα ή οι κοινοί φίλοι. Οι προτιμήσεις, τα γούστα ή το αν ταιριάζουν εξωτερικά.

Απλά τα πράγματα.

Είτε είναι φίλοι, είτε εραστές πρέπει να επικοινωνούν. Εγκεφαλικά, σωματικά, πνευματικά, συναισθηματικά. Πρέπει να κατανοούν ο ένας τον άλλον. Να έχουν μάθει ν’ αγαπούν τον εαυτό τους, πρώτα απ’ όλα, για να μπορέσουν ν’ αγαπήσουν κάποιον άλλον. Να είναι ειλικρινείς. Να έχουν μάθει να σέβονται τον άλλον και ν’ αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους. Να είναι μαχητές και να παλεύουν για ό,τι επιθυμούν. Σημασία έχει να τα βρίσκουν οι σιωπές τους. Να ταυτίζονται οι μοναξιές τους και οι φόβοι τους. Γιατί δυο είναι καλύτεροι από έναν για να τ’ αντιμετωπίσουν.

Τι κι αν ο ένας είναι περισσότερο εγωιστής κι ο άλλος κάνει το πρώτο βήμα. Τι κι αν ο ένας μουτρώνει εύκολα κι ο άλλος συγχωρεί. Τι κι αν οι δυο είναι πεισματάρηδες ή ξεροκέφαλοι. Αν τα βρίσκουν τα μέσα σας, εμείς περισσεύουμε. Αν υπάρχει η σπίθα, σημασία έχει το δυο. Αυτός ο αριθμός καθορίζει τα πάντα.


Γι’ αυτό βρες το συνδυασμό σου που δε θα σε αφήσει να τον διεκδικήσεις μόνος. Είτε μοιάζει με σένα, είτε όχι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου