Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

Βάλε όρια στη σκέψη σου

 




Πόσο όμορφες είναι οι σκέψεις. Πόσες λύσεις μπορείς να δώσεις σε όλα αν σκεφτείς καθαρά. Είναι ωραίο να σκέφτονται οι άνθρωποι με ή χωρίς λεκτικοποίηση. Η σκέψη δίνει ζωή.
Τι συμβαίνει όμως όταν ξεκινάει ο ατέρμονος εσωτερικός μονόλογος; Τι γίνεται όταν σκέφτεσαι πολύ; Εδώ σε θέλω!
Βάλε κρασί.

Ασταμάτητες σκέψεις κάνεις σε φάσεις που αρχίζεις κάπου και το χάνεις. Για μια πολύ προσωπική απόφαση που θες να πάρεις. Ζυγίζεις τα υπέρ και τα κατά και μετά από πολύωρη εσωτερική διεργασία θαρρείς πως έχεις πάρει τη σωστή απόφαση αλλά μπα, σκατά τα κάνεις!

Το μυαλό, όργανο είναι. Κάποια στιγμή κουράζεται κι επιβάλλεται να το ξεκουράσεις γιατί θα φλιπάρεις (που λένε και στο χωριό μου!). «Όσα κάνει του ανθρώπου το κεφάλι, δεν το κάνουν χίλιοι εχθροί». Σοφή φράση από έναν σοφό φίλο.  Φράση φυλαχτό.

Βούλωσε το το δύσμοιρο μυαλό σου και κάτσε φρόνιμος.
Η υπερανάλυση δε βοήθησε κανέναν.
Άκου με! Ξέρω.

Έχω σπαταλήσει τουλάχιστον μια δεκαετία να σκέφτομαι. Να σκέφτομαι τι; Α, σοβαρά πράγματα. Πού πάω ως άνθρωπος, τι θα απογίνω, γιατί δε με θέλει, τί θα γινόταν αν μιλούσα, τι θα γινόταν αν δεν μιλούσα.

Πόσο κόσμο έχω βρίσει από μέσα μου; Καλά είσαι!
Ώρες ν’ αναρωτιέμαι… «Μα τι πήγε λάθος; Έκανα ό,τι έπρεπε και πάλι τα μούτρα μου έφαγα».  Κλασικά πράγματα!

Όλοι μου λένε «σταμάτα να σκέφτεσαι και ζήσ’ το!».
Ναι παιδιά, κοιτάξτε. Ένας υπεραναλυτικός άνθρωπος, όπως εγώ, θα το πάρει απόφαση (μετά από πολλή σκέψη) ν’ αδράξει τη μέρα και μετά θα σκέφτεται «γιατί αφέθηκα; Αφού όλο μαλακίες κάνω. Τι το θελα πάλι!». Φαύλος κύκλος.

Έναν υπεραναλυτικό άνθρωπο, καλύτερα να τον ζώσεις με εκρηκτικά, παρά να τον αφήσεις να το ζήσει. Θα σου πρήξει τον έρωτα σε οποιαδήποτε περίπτωση. Στη μία αναρωτώμενος «γιατί δεν μπορώ να είμαι σαν τους φυσιολογικούς ανθρώπους που παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους και τη ζουν χωρίς να τους νοιάζει τίποτα» κι απ’ την άλλη «γιατί, Θεέ μου το έκανα αυτό; Αφού δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος!».

Παράνοια!
Διπολική διαταραχή!
Σχιζοφρένεια!

Κάτσε μαζί τους. Πιες κάτι. Προσπάθησε να χαλαρώσεις και συζήτησέ τους. Θα σε τρελάνουν! Έχουν σκεφτεί τα πάντα. Θες παράδειγμα; Δώσε βάση!
Δε θ’ αναφερθώ στις ώρες που σπατάλησα για ν’ αποφασίσω ν’ αλλάξω σχολή. Αυτή είναι μια σοβαρή απόφαση και μπράβο μου που δεν τα έκανα σαλάτα! Είμαι περήφανη γι’ αυτή την επιλογή μου. Πάμε αλλού… Κλασικό ερωτικό παραλήρημα.

Γνωρίζεις τον έρωτα. Τρως τον ουρανό σφοντύλι και κάνεις ό,τι περνάει απ’ το χέρι σου για να τον εντυπωσιάσεις. Σκέφτεσαι «να στείλω μήνυμα ή θα με περάσει για τρελή; Μπα, δε θα στείλω!». Μετά από πέντε δευτερόλεπτα έχεις αραδιάσει σε κολλητούς και μη, τους λόγους της άρνησής σου.

1. Θα φάω χυλόπιτα!
2. Σιγά μην απαντήσει!
3. Δε μ’ έχει παρατηρήσει καν. Σιγά μη με κοιτάξει εμένα.
4. Θα ξεφτιλιστώ! Θα στείλω μήνυμα, δε θ’ απαντήσει και μετά δε θα χω μούτρα να τον κοιτάξω ξανά.
5. Σιγά μην απαντήσει. Τι είναι; Η εξαίρεση του κανόνα; Αφού εμένα δε με παίρνει κανείς στα σοβαρά. Θα με παίξει. Θα κολλήσω μαζί του και μετά θα κλαίω που έφαγα ξανά τα μούτρα μου.
6. Δεν είναι αυτά για μένα. Μεγάλωσα!

Τόσα κι άλλα τόσα. Πρώτες, δεύτερες, τρίτες σκέψεις και πάει λέγοντας!

Σκάσε! Αυτό πρέπει να πεις. Απλά «σκάσε!».
Αν δεν στείλεις, βρε πουλάκι μου, πως θα μάθεις τί θα γίνει. Αν δεν παλέψεις, πώς θα ζήσεις; Δεν είσαι μέντιουμ, άνθρωπος είσαι. Λάθη θα κάνεις. Πάθη θα δημιουργήσεις και μετά από χρόνια θα τα σκέφτεσαι όλα αυτά, θα γελάς και θα λες «πω πω! Καλός βλάκας ήμουν!».

Καλή η σκέψη. Με μέτρο! Όλα παίρνουν το δρόμο τους είτε σκεφτείς πολύ, είτε όχι.
Να σου δώσει μια συμβουλή ένας υπεραναλυτικός άνθρωπος;

Σκέψου μέχρι εκεί που χρειάζεσαι για να πάρεις θάρρος! Βάλε όρια στη σκέψη σου και μην εστιάσεις στα αρνητικά. Δώσε το μυαλό σου τροφή για επεξεργασία, χωρίς να τρελαθείς. Κάντο και μετά χτύπα το κεφάλι σου στον τοίχο.

Κάντο όμως! Αυτό θα θυμάσαι.
Κάνε το μυαλό σου να σκέφτεται υπέρ σου κι όχι εναντίον σου.

Σκέψου με σένα κι όχι για σένα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου