Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Λεξικό συναισθημάτων


Σχετική εικόνα

(Κάθε συναίσθημα και μια ανάμνηση...)




Αγάπη (η) : βαθιά ψυχική συμπάθεια, στοργή, λατρεία, ελκυστικότητα, φροντίδα, τρυφερότητα, συμπόνια, επιθυμία, πάθος.

Αγάπη είναι να σηκώνεσαι το πρωί και να ετοιμάζεις πρωινό για όλη την οικογένεια. Να κάθεσαι ξύπνιος όλη νύχτα επειδή το παιδί σου είδε ένα κακό όνειρο. Να παρατήσεις τα πάντα για να προλάβεις απλά να χαιρετίσεις τον καλύτερό σου φίλο. Να περιμένεις μες στη βροχή να κατέβει εκείνος που αγαπάς μόνο και μόνο επειδή ξέχασε την ομπρέλα του. Να σηκώνεσαι απ’ το κρεβάτι σου στις 4 το πρωί για να πας στο σπίτι της επειδή φοβάται τους κεραυνούς. Να μαγειρεύεις στις 3 το πρωί μακαρόνια με σάλτσα επειδή η κολλητή σου έχει λιγούρες. Να κάθεσαι να παίζεις μπιρίμπα με τη μαμά σου όλο το βράδυ επειδή ανησυχεί που η μικρή σου αδερφή έχει βγει. Να πηγαίνεις άρρωστος με τα πόδια στο σπίτι του κολλητού επειδή χώρισε κι είναι χάλια.
Αγάπη είναι να γίνεσαι ένα με τον πόνο και την ευτυχία των αγαπημένων σου. Να λες τα «σ’ αγαπώ» σου κι ας μην πιάσουν τόπο. Ν’ αγκαλιάζεις και να φιλάς σαν να είναι η τελευταία φορά. Αγάπη είναι ο έρωτας.

Χαρά (η) : συναισθηματική κατάσταση έντονης ευαρέσκιας, ευδαιμονίας, ευθυμίας, απόλαυσης, αγαλλίασης, ικανοποίησης, συγκίνησης , υπερηφάνειας, αισιοδοξίας, ελπίδας.

Χαρά είναι το χαμόγελο στα χείλη και τα δάκρυα στα μάτια όταν ανεβαίνεις στο πρώτο βάθρο για το πρώτο μετάλλιο. Όταν σηκώνεις το κύπελλο του πρωταθλήματος με τα δυο χέρια. Όταν ακούς το όνομά σου τη στιγμή της ορκωμοσίας σου. Όταν κερδίζει η αγαπημένη σου ομάδα. Όταν βλέπεις τους κολλητούς σου να παντρεύονται ή να κάνουν το πρώτο τους παιδί. Όταν εσύ ο ίδιος παντρεύεσαι. Όταν ακούς το κλάμα του παιδιού σου για πρώτη φορά στο μαιευτήριο. Όταν πετυχαίνεις τους στόχους σου. Όταν ακούς το πρώτο «μπράβο!». Όταν οι γονείς σου, σου λένε ότι είναι περήφανοι για σένα. Όταν τ’ αδέρφια σου ανοίγουν τα φτερά τους. Όταν παίρνει την προαγωγή που τόσο επιθυμούσες. Όταν κερδίζεις μια δύσκολη μάχη. Όταν βλέπεις μπροστά σου εκείνους που νοστάλγησες.
Χαρά είναι να γελάς με τα πιο χαζά αστεία. Να περνάς ώρες παίζοντας παιχνίδια. Να βουτάς τα πόδια σου στη θάλασσα. Να ξυπνάς και να βλέπεις τα αγαπημένα σου μάτια να σε κοιτούν ή δύο μικρά χεράκια να τυλίγονται γύρω σου. Χαρά είναι η ευτυχία.

Θυμός (ο) :  ισχυρό συναίσθημα δυσαρέσκειας, εχθρότητας, ενόχλησης, γκρίνιας, στρυφνότητας, εξόργισης, αγανάκτησης, περιφρόνησης, εκδικητικότητας, αντιπάθειας και ζήλειας απέναντι σε κάποιον ή κάτι που μας επηρεάζει αρνητικά.

Θυμός είναι να βλέπεις το αφεντικό σου να εκμεταλλεύεται κάποιον νεότερο προς όφελός του. Να τρέχεις να προλάβεις το λεωφορείο και λίγο πριν φτάσεις αυτό να φεύγει. Να παίρνει τα εύσημα της δικιάς σου δουλειάς κάποιος άλλος. Να σκίζεσαι για να είναι όλα τέλεια και στο τέλος να χρεώνουν εσένα. Να προσπαθείς μόνο εσύ. Να μαθαίνεις πως ο καλύτερός σου φίλος κοιμήθηκε με τη σχέση σου. Να χάνεις στο 90’. Να μη σου μπαίνουν οι κρίσιμες βολές στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος. Να βλέπεις να φεύγει μια ζωή άδικα. Να σε στήνουν στον τοίχο άνθρωποι που εκτιμούσες επειδή δεν τους άρεσε που εξέφρασες τη γνώμη σου. Να σε εκμεταλλεύονται και να σε κοροϊδεύουν. Να μην έχεις να δώσεις άλλο.
Θυμός είναι να σε προδίδουν οι άνθρωποί σου. Να σε εγκαταλείπουν οι δυνάμεις σου. Θυμός είναι η οργή.

Λύπη (η) :  το συναίσθημα της στενοχώριας, της ταλαιπωρίας, της οδύνης, της απόγνωσης, της θλίψης, της απογοήτευσης, της ενοχής, της ηττοπάθειας, της ανασφάλειας που προκαλεί μια αρνητική κατάσταση.

Λύπη είναι να βλέπεις τον άνθρωπό σου να χάνεται. Να καταστρέφονται φιλίες ή οικογένειες. Να βλέπεις τους κόπους χρόνων να πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα. Να χάνεις την ευτυχία μέσα απ’ τα χέρια σου. Να βλέπεις το παιδί σου να κλαίει γιατί χτύπησε. Να τσακώνεσαι με τους γονείς σου. Να κλαις γιατί νιώθεις μόνος ή άχρηστος. Να νιώθεις κενός. Να παρηγορείς ανήμπορος.
Λύπη είναι να μην έχεις κανέναν όταν τον χρειάζεσαι. Να βλέπεις τις αρρώστιες να «τρώνε» ό,τι αγαπάς. Λύπη είναι ο πόνος.

Φόβος (ο) : το δυσάρεστο συναίσθημα πανικού, νευρικότητας, άγχους, τρόμου κι ανησυχίας που προκαλεί ένας επικείμενος κίνδυνος.

Φόβος είναι να τρέμεις σαν το ψάρι λίγο πριν πάρεις μια μεγάλη απόφαση. Οι κεραυνοί. Οι κλόουν. Τα ασανσέρ. Ο κόμπος στο στομάχι λίγο πριν ξεκινήσεις να δημιουργείς κάτι μεγάλο. Τα τρεμάμενα χέρια πριν πληκτρολογήσεις ένα μήνυμα που σκεφτόσουν καιρό. Τα λυμένα γόνατα λίγο πριν μπεις σ’ ένα νοσοκομείο. Τα κλειστά μάτια λίγο πριν την καταστροφή. Ένα τρακάρισμά. Μια άσχημη είδηση.
Φόβος είναι το άγνωστο. Το μέλλον. Να μείνεις για πάντα μόνος. Μη χάσεις όλα εκείνα που κουβαλούν την ευτυχία σου. Να φοβάσαι τα όνειρά σου μη γίνουν οι εφιάλτες σου. Φόβος είναι η αγωνία.

Όλα τα συναισθήματα είναι η ίδια η ζωή. Γι’ αυτό ζήσε τη στο έπακρο. Τι κι αν έχει φόβο, λύπη και θυμό… Αφού όλοι ξέρουμε πως η χαρά κι η αγάπη πάντα νικούν στο τέλος!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου