Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Ο δικός μου κακός


Σχετική εικόνα

(Δε σε ξέρουν και δε θα σε μάθουν ποτέ... Δυστυχώς...)


Σου έχει τύχει να γνωρίσεις ανθρώπους που, με την πρώτη ματιά, να τους αντιπαθήσεις; Όχι γιατί είσαι εσύ περίεργος άνθρωπος κλπ., απλά γιατί εκείνοι είναι αντιπαθητικοί, ξινοί και κακοί. Όχι κακοί με την έννοια του «θέλω να σου κάνω κακό», αλλά στάζω-φαρμάκι κακοί. Απίστευτα επικριτικοί. Ειρωνικοί. Θρασύτατοι.

Ε, αυτούς θες να τους πατήσεις με το αμάξι. Πρώτη εντύπωση, η χειρότερη. Δεύτερη δε νομίζω να υπάρξει και το μόνο που θες είναι να μη σου μιλούν. Τι να κάνεις όμως που τι σύμπαν έχει άλλα σχέδια; Έχει βαλθεί να σου αποδείξει πως οι συγκεκριμένοι «κακοί», είναι στην πραγματικότητα, άλλοι άνθρωποι.

Ναι οκ, να καταλάβω πως κάποια πράγματα, όπως κι οι άνθρωποι, θέλουν το χρόνο τους. Τον τρόπο τους. Θέλουν υπομονή και πείσμα. Δύναμη και θέληση. Πάθος και διεκδίκηση. Κόπο. Επιμονή. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και κανένας δεν είναι ο πραγματικός του εαυτός απ' την αρχή.  

Αλλά, πόση υπομονή να κάνουμε πια; Αποθέματα έχω μπόλικα! Καλά να είμαστε να έχουμε να χαλάμε! Και για όποιον πιστεύω ότι αξίζει, μένω κι επιμένω. Κυρίως για τους ανθρώπους. Είτε είναι καλοί, είτε κακοί με την πρώτη ματιά.
Με λίγη υπομονή θα ξεδιπλώσουν και οι «καλοί» θα είναι τρισχειρότεροι, ενώ οι «κακοί» θα σου βγάλουν το καπέλο.

Έτσι συνέβη και με το δικό μου κακό. (Δεν υπάρχει καμία κτήση. Τρόπος του λέγειν...). Α, μεγάλη ιστορία. Ο απαισιότατος με σάρκα κι οστά. Ξέρετε τη φράση «τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται»; Ε, εκείνος είναι όπως ακριβώς φαίνεται. Ίσως και λίγο παραπάνω.

Δεν έχω ιδέα γιατί αποφάσισα να γράψω γι' αυτόν. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Η δικιά μου. Η δικιά του είναι λίγο κόλαση. Μιλημένα, ξηγημένα.

Μήπως, το παρατράβηξα; Εντάξει, δεν είναι τόσο κακός μωρέ...
(Υπέκυψες ενώ είχες υποσχεθεί να μείνεις σταθερή στο ύψος σου! Ντροπή σου!).
Μα, δε θέλω να γράψω ψέματα! Δε θα τον πω ψυχούλα, εύκολο και γλυκό άνθρωπο. Αλλά ούτε θέλω να τον βγάλω Βελζεβούλη. Αν και μερικά στοιχεία τα έχει.
(Υποσχέθηκες να πεις την αλήθεια και μόνο την αλήθεια!)
Μα αλήθεια είναι. Δεν είναι κακός. Περίεργος ναι. Ανάποδος επίσης. Κακός όχι... Για μένα τουλάχιστον.

Στην αρχή θα σε εκνευρίσει. Αν όμως τον γνωρίσεις λίγο καλύτερα θα διαπιστώσεις πως είναι ένα βιβλίο με πάρα πάρα πολύ σκληρό εξώφυλλο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπεις μες το κεφάλι του, αλλά κατά ένα μαγικό τρόπο, σου επιτρέπει να ρίξεις μια ματιά. Μια όμως! Εσύ θα κρίνεις αν και πως θα την εκμεταλλευτείς.

Η φαντασία του σε ανεξάντλητες ποσότητες. Το μυαλό του κοφτερό σαν λεπίδα. Σου δίνει την εντύπωση πως είναι πανέτοιμος για κάθε συζήτηση. Για κάθε λεκτική μάχη. Ετοιμόλογος, ατακαδόρος κι ισχυρογνώμων. Ο ιδανικός συνομιλητής. Μπορεί να σταθεί σε οποιαδήποτε συζήτηση. Θα σου κεντρίσει το ενδιαφέρον και μετά θα σε πάει σε θεματολογίες που ούτε φανταζόσουν. Αυτοί, ρε φίλε, είναι ωραίοι άνθρωποι!

Πείσμα. Εγωισμός. Ταλέντο. Ευφυΐα. Τέσσερις λέξεις που μπορούν να τον περιγράψουν απόλυτα. Ναι, ακόμα για τον κακό μου μιλάω -που δεν είναι κακός, είπαμε. Ό,τι κάνει το αγαπάει και θέλει να είναι τέλειος, -η τελειομανία, δεύτερη φύση του. Οι κλίσεις του αναρίθμητες κι οι ικανότητες του αξεπέραστες. Τώρα θα πεις «δε γίνεται να είναι καλός σε όλα» και δικαιολογημένα. Αλλά να σου πω κάτι; (Γιατί εγώ μιλάω με τεκμήρια). Είναι!

Όταν είναι στις καλές του δεν τον συναγωνίζεσαι σε όρεξη. Όταν δεν είναι στα φόρτε του, μακριά. Αγαπημένοι, όχι! Μακριά, ναι!

Τώρα όμως ας μιλήσουμε σοβαρά. Δεν είναι κακός. Δε γεννιόμαστε κακοί. Γινόμαστε στην πορεία. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να έχεις περάσει εσύ, αυτός ή ο οποιαδήποτε για να έχει τέτοιες συμπεριφορές. Πολύ πιθανόν, να είναι άμυνα. Άμυνα στην επιλεκτική κοινωνικότητα. Στην ηλιθιότητα. Στην ανωριμότητα. Στη διθενιά. Στους καλοστημένους μεν, ψεύτικους δε χαρακτήρες. Στην ανύπαρκτη γαματοσύνη.

Ίσως να είναι και τεστ. Τεστ αντοχής νεύρων κι υπομονής. Πόσο θα αντέξεις να πλασάρεις κάτι που δεν είσαι. Πότε θα σπάσεις. Θα λυγίσεις. Μόνο έτσι θα βγάλεις τον πραγματικό σου εαυτό στη φόρα.Δες τον και σαν καλοθελητή. Εκείνον που θα σε βγάλει απ' την περπατημένη.

Ένας ευφυής άνθρωπος δεν είναι κακός από επιλογή. Ξέρει πολύ καλά ότι είναι της μόδας να το παίζεις «κακός» κι εκείνος, ο δικός μου κακός, σιχαίνεται τη μόδα. Και πιστέψτε με, μπορεί να διακρίνει με τεράστια επιτυχία αν κάποιος παίζει, ή όχι, καλά έναν ρόλο.

Όλα αυτά, για να είμαι σε θέση να τα γράφω, δεν τα έβγαλα απ' το μυαλό μου. Έχω περάσει πολλές ώρες μαζί του. Πολλή υπομονή. Όλο και κάτι έμαθα.

Ουφ, κουράστηκα. Τόση καλοσύνη μαζεμένη δεν την αντέχω. Πόσο μάλλον όταν αφορά εκείνον. Παραπάει. Να ξέρετε πως όσα καλά έχει, άλλα τόσα κακά έχει. Αλλά δε θα τα γράψω… Φοβάμαι!

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός από σένα και ίσως, τελείως διαφορετικός απ' αυτό που δείχνει. Αν πιστεύεις ότι αξίζει, δώσε χρόνο και κάνε υπομονή για να σου αποδείξει πως έχεις δίκιο. Η διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μας οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Σεβάσου τους και μην κρίνεις...

Όπως είχα γράψει και παλιότερα... «Μάθε ν' αγαπάς τον άνθρωπο πίσω απ' τη μάσκα».

Υ.Γ. (1) Αφιερωμένο στους «κακούς» της ζωής μας!
Υ.Γ. (2) Να σημειωθεί πως εκείνος δεν ξέρει την ύπαρξη αυτού του κειμένου. Ζω τη ζωή μου στα άκρα! Τώρα που θα το μάθει και θα το διαβάσει, θέλω να δω πόσους καινούργιους χαρακτηρισμούς θα προσθέσω στη λίστα μου!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου